Şiirsel Kur'an
Yazar, kutsal kitap Kur’an’ın, Türkçe meali üzerinden daha anlaşılır ve sade bir anlatımla vede şiir tadında -din bilginlerinin bile cesaret edemediği- çok özel bir çalışma gerçekleştirir.
Yüce Kuran’a göre Allah, sözün en güzelini, birbirine benzer iç içe ikili manalar ifade eden bir Kitap halinde Arapça indirmiştir.
Bu eserde, sayfalar dolusu yer tutan sureler/ayetler kelimelere/satırlara nazım/şiir tadında indirgenmiş, adeta bir hap şeklinde sunulmuştur.
Suç olgusu; toplumsal değerleri derinden zedelemektedir. Derhal bir çıkış yolu bulunmalıdır.
Amaç; iyi, güzel, faydalı insan profiliyle onları, olmaları gereken sosyal statüye kavuşturmaktır.
Yüce Kuran’ın içinde, suç işleyen toplumu doğru yola çağıran öğütler ve mesajlar vardır. Öğütler doğrudan verilmiştir. Mesajlar ise örnek olaylardan yola çıkılarak alıcısına ulaştırılmıştır.
Bu çalışma ile farklı bir yöntem izlenmiştir. Sözü edilen öğütler ve mesajlar sadeleştirilerek şiirsel bir dille ve beyitler halinde ifade edilmeye çalışılmıştır.
(Erol ÖZDEMİR/“Şiirsel Kur'an”, Sonçağ Kültür Yay., Ank., 2019)
---------------------------------------------
Haram Koltuk
Yazar kendi aile/soy gelişimi ile ilgili kısa bir giriş yaparak -Komserliğinden 1.SEM rütbesine Emeklilik sürecine kadar-, 1976-2016 yılları arası 40 yıl boyunca yaşadıklarını/yaşananları, karşılaştığı ayak oyunlarını, koltuk peşinde koşan kifayetsiz yöneticileri, bürokraside nanoteknolojik hızla yükseltilenleri, yozlaştırılan dinin/şeyhliğin/terörün/rüşvetin/kötü muamelenin/adalet/insan haklarındaki anlayış yetersizliğinin ülkeyi kemirmesini, FETO’dan FETÖ’ye geçişin ayak izlerini -1970’lerden beri verdiği uğraşın meyvelerini toplamaya başlamasını, İl emniyet müdürlükleri, daire başkanlıkları, yurt dışı görevleri yanında IPA ve Polis Sandığının kapışılmasını, Polis akademisinin, cemaatçiler için doçentlik, profesörlük tahsis eden bir kuluçka makinesine dönüştürülmesini- paylaşarak tarihe ışık tutuyor.
Özellikle 1976-80 arası toplum polisi/zabıtasında görev yapmak kolay değildir. Türkiye’nin sancılı yıllarında kendini adaletten, eşitlikten uzak tutmaz. Çoğu meslektaşının korunduğu/kollandığı yıllarda o gerçekten kelimenin tam tamına sokak polisliği yapar. Hem de yaralanma pahasına. Sonrada tıkır tıkır terfi edenlerin yanında adaletsizliği, haksızlığı yaşar. 1. sınıf emniyet müdürlüğüne terfi etmesi için hukuk mücadelesi verir. Ardından Teftiş Kuruluna geçişi de sancılı olur.
Yazar kendi özelinden, polis teşkilatının vede ülkenin yaşadıklarını cesaret ve yüreklilikle yalın bir dille aktarırken tarihi tespit/değerlendirmelerle sentezler sunarken, bir roman tadında mesleki anılar ve yaşananların siyasi gelişmeler çerçevesinde Türkiye’nin yakın tarihini de masaya yatırıp güncel analizini yapıyor.
(Erol ÖZDEMİR/“Haram Koltuk”, Sonçağ Kültür Yay., Ank., 2019)
----------------------------------------------
Erol ÖZDEMİR (1970-1976); EGM ve Çağın Polisi Dergileri ile Piraziz Gazetesi’ndeki sayısız yazıları/söyleşileri/incelemeleri yanında; “Polisten Polise/Mavi Yol 33 10 Merkez” adlı eseri ve “Polis Koleji/Akademisi Yıllığı” çalışmaları, Emniyet Teşkilatına bırakmış olduğu kurumsal arşiv niteliğinde önemli bir çalışmadır. Emeklilik sürecinde 2019’da “Şiirsel Kuran” ve “Haram Koltuk” isimli çalışmalarını kitaplaştırmasının ardından 26.06.2019 tarihinde kalp krizi sonucu aramızdan ayrılmıştır.
(Tüm bu çalışmalarını “ÇÖTEN” isimli “http://erolozdemir28.blogspot.com.tr/”
Blog sayfasında paylaşmıştır.)
*Görev sürecinde, bırakın yazmayı sorunların dile getirilmesi gereken makamlarda/alanlarda dahi sessiz kalınan günlerde, kalemiyle daha doğrusu yüreğiyle yazmaya devam eden ve emeklilik sürecinde de yazarak tarihe not düşen Erol ÖZDEMİR ağabeyi aramızdan ayrılışının 4. yılında geriye bıraktığı eserleri ile yadetmek istedim.
Selam ve Saygılarla…
(26 Haziran 2023)
Remzi KOÇÖZ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.