TEMÜD-DER 100. YIL CUMHURİYET BULUŞMASI
‘Cumhuriyet; Atatürk’ün emaneti, Türkiye’nin aydınlanma meşalesi, yarınların güvencesidir.’
O zaman; Cumhuriyetin asıl sahibi cumhur yani halktır.
Aslolan ulusun/halkın cumhuriyete/devrimlerine/değerlerine sahip çıkmasıdır.
Bizlerde Atatürk/Cumhuriyet çocukları/bireyleri,
Polis Koleji/Akademisi mezunları ve Emekli Emniyet Müdürleri olarak,
7’den 70’e Türk halkı/ulusu ile birlikte,
Kurtuluşun karargahı, Kuruluşun/Cumhuriyetin Başkenti Ankara’da,
Bizlere kişilik/kimlik/özgürlük/bağımsızlık/yurt kazandıran,
Emperyalizme/sömürgecilere/işbirlikçilerine diz çöktüren,
Güneş batmayan imparatorluğun yenilmezligine son veren,
Tarihe ayar veren bu eşsiz insana,
Ebedi başkomutana, büyük öndere
Sonsuz istirahatgahı Anıtkabir’de,
-Özlem/minnet/saygıyla-
Bağlılığımızı ve şükranlarımızı sunacaktık.
29 Ekim günü öğleden sonra Anıtkabir'e 1.5 saatte ancak ulaşabildik. İlk kez bir ulusal bayramda böyle bir izdihama şahit olduk. İnsanlar akın akın bayraklarla/posterlerle/şapkalarla, -7'den 70’e den öte kundaktaki bebeden/tekerlekli sandalyede gelen engellilere/yaşlılarla- bir insan seli oluşturdular. Atatürk ve Cumhuriyet sevgisi, 100. Yıl coşkusu bu olsa gerek. Türk Ulusu/halkı Atasının izinde. Bizde 100. Yıl Anısına, ailece bu özel güne, tarihe tanıklık etmekten gururlandık.
29 Ekim akşamında ise -TEMÜD-DER öncülüğünde düzenlenen- 100. Yıl buluşmasında (eşlerle birlikte yaklaşık 100 kişilik bir katılımla biraz hasret giderme, biraz anılar ve aslolan Cumhuriyeti anmak amacıyla, Ankara dışından özellikle İstanbul/İzmir/Antalya vd. illerden katılımlarla) biraraya geldik.
Bizleri biraraya getiren/buluşturan -bir nostaljide olsa- kolejlilik ruhuydu. Ortak paydamız ise Tabii ki Atatürk ve Cumhuriyet idi.
Bizler Atatürk/Cumhuriyet ilke/ülküsüyle yetişmiş Kolejliler olarak geçmişe özlem yanında kurumsal hafıza/teamül/saygınlık/değerler bağlamında vede ülkenin gidişatı açısından kaygılanırken, -ekonomik kriz/siyasal bölünmüşlük/toplumsal travma-yasadışı göç ve demografik işgalle, BOP kıskacında siyasal İslam özelinde Ortadoğu’ya sıkıştırılmış-, dönemsel bir burukluk yaşıyoruz. Tüm bu olumsuzluklara rağmen ‘birliktelik güç katar, dayanışma yaşatır’ şiarıyla, ataletten sıyrılıp, kutuplaştırılan bir toplum çemberinde, sessiz/seyirci kalma yerine 100. Yılı anlamlandırmaya çalıştık. 100. Yıl etkinlikleri tabii ki 1 günle sınırlı kalmayacaktı!
29 Ekim gününün resmi törenleri ve halkın yoğun ziyareti öngörülerek; bir gün sonrasında 30 Ekim günü 100. Yılın önemine/anlamına binaen resmi olarak yapılacak Anıtkabir ziyaretinde “çelenk sunumu ve defteri imzalama töreni” planlanır. 30 Ekim günü öğleden sonra Anıtkabir büyük bayrağının önünde buluşularak (eşlerle birlikte yaklaşık 60 kişilik bir katılımla, 5’erli kol halinde, bizlere yakışır bir disiplinle, ağır adımlarla) Büyük Önder Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakıp, saygı duruşunda bulunularak, (merdivenlerdeki bayrağın önünde 100. Yıl anısına fotoğraf çekilip), Misakı milli kulesindeki defterin imzalanmasının ardından, Türk ulusunun en büyük bayramını kutlamanın onurunu, tarihe tanıklık etmenin gururunu yaşadık.
Başta kurtuluşun/kuruluşun önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşları ve şehitlerimizi/gazilerimizi minnet ve saygıyla yadederken;
Bu anlamlı buluşmaya "Birlikte olmanın tam zamanıdır" diyerek öncülük yapan TEMÜD-DER genel başkanı/yönetimi başta olmak üzere tüm katılımcılar ile katılamayıp destek sunan tüm Cumhuriyet gönüllülerine yürekten teşekkürler...
Sağlıkla/sağlıcakla ve de Cumhuriyet ile kalın!
(31 Ekim 2023)
Remzi Koçöz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.