4.10.19

ÇAĞIN POLİSİ


“ÇAĞIN POLİSİ” ile 5 YILDA  60 SAYIYA


Bir adam vardı. Suyu arıyordu.
            Toprağı üç kulaç, beş kulaç kazdı. Suyu bulamadı.
            On kulaç, onbeş kulaç kazdı. Gene suyu bulamadı.
            Sonra yerin derinliklerinde kara kaya tabakalarına rastladı.
            Yeise düştü, gücü sona erdi ve suyu bulmaktan ümidini kesti.
                        Fakat bir ses ona:
-Daha derinlere in, daha derinlere! Dedi.
Daha derinlere indi ve suyu buldu.”
                Rama KRİŞMA (Ş.Süreyya AYDEMİR’in “Suyu Arayan Adam” adlı kitabından)
           
2002 yılı Eylül ayı içerisinde Erzurum ilinde görev yaparken Emniyet Müdürlüğü özel kaleminden makama bırakılan lacivert kapaklı bir dergi dikkatimi çeker: Çağın Polisi Dergisi-Aylık Fikir ve Araştırma Dergisi-Yıl:1-Sayı: 9... Derginin kapağındaki ismine ve içeriğine uygun bir sadelikte, reklam yok, resim yok, gösteriş yok, beyaz sayfalardan oluşan berrak bir dergi. Dergiyi baştan sona irdeledikten sonra kendi kendime: ‘Erzurum-Ankara arası yaklaşık 900 km. olduğundan yeni çıkarılan dergi ancak 9. sayıda Erzurum’a ulaşabilmiş’ diye söyleniyorum.
            Çağın Polisi dergisinin ilk elime geçen bu sayısında Erzurum Olay Yeri İnceleme Şube Müdür Vekili Ziyaettin KAYGUSUZ’un “Kimlik Tespiti” ile ilgili yazısını okuduktan sonra kendisini tebrik ederek çalışmalarının devamını diledim. Sonrasında bu genç arkadaşımızla mesleki konularda olduğu kadar genel-güncel konularda da sohbetlerimiz oldu. İlk olarak, “Müdürüm bu yazdıklarınızı, çalışmalarınızı niçin yayınlamıyorsunuz, dosyanızda, ajandanızda saklıyorsunuz?” Sorusunu: ‘zamanı gelince, müsait olunca yada emekli olunca, kendi açımdan daha erken buluyorum’ düşünceleri ile cevaplıyordum. Sonrasında Türkiye’nin 2002 Dünya Futbol şampiyonasındaki elde etmiş olduğu başarıdan yola çıkarak kaleme aldığım yazıyı okuyunca beğeni ile dergiye göndermemi önermesiyle bu yazı derginin 10.sayısında “Spor,başarı ve Türkiye’nin Tanıtımı” başlığı ile yayınlandı. Böylece 2002 yılının Ekim ayında Çağın Polisi dergisi ailesine bende katılmış oldum.
          2003 yılı genel atamaları sonrası tayinim Ankara’ya çıkınca ilk uğrak yerlerimden biri derginin ilk çalışmaya başladığı Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü binası üzerindeki yeri oldu. Hizmet binasının beşinci katında iki odalı mütevazı bir yerde Emniyet Genel Müdürlüğümüzün desteği ile Emekli Emniyet Müdürleri 02 Nisan 2001 tarihinde bir araya gelerek “Türkiye Emekli Emniyet Müdürleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” adıyla bir birliktelik oluşturmuş ve çıkarmış oldukları aylık derginin adını da “Çağın Polisi” olarak adlandırmışlar. İlk olarak Ocak 2002 tarihinde ilk sayısı ile yayın hayatına giren ve kısıtlı sayıda illere ulaşan bu dergi illerinde katkılarıyla geniş bir ağa ulaşarak bir sonraki sayılarında daha geniş yelpazede okuyucu kitlesine ulaşmış. Emekliler dışında, çalışan her rütbedeki personel ile konuk yazarlara da kapısını açmış.
            Erzurum’da çalışırken telefonla tanıştığım derginin genel yayın yönetmeni Emekli Emniyet Müdürü Özgüner POLAT’ı derneği ilk ziyaretimde yakından tanımış oldum. 60’ının üzerinde masasındaki dosya ve yazılar arasına gömülmüş, elinden eksik etmediği sigarası ve dolu kül tablası ilk dikkatimi çekendi. Bir yandan telefonla yeni çıkacak dergi sayısı ile ilgili olarak matbaa ile konuşuyor, diğer yandan eski sayıların dağıtımı ile ilgili olarak aynı odada birlikte çalışmış oldukları Emekli Emniyet Müdürleri Mete KALELİ ve Ali ALTUNYAY’la görev paylaşımı yapıyordu. Bu çekirdek yapı bu derginin kesintisiz yayın hayatındaki mimarlarıydılar. Bu yapı içersinde Özgüner beyin bir ağabey olarak sağlık koşullarına rağmen öncülüğü, uğraşı, özverisi yadsınamaz bir gerçektir.
       Dergi öncülüğünde 2004 yılında bir ilke imza atılmıştı. Teşkilatın kuruluşunun 159. yılı münasebetleriyle “Mesleki Anı Yarışması” düzenlenerek, yarışmaya katılan eserler “Polis Meslek Anıları” adlı 415 sayfalık bir kitapta toplanarak yayınlandı.
          Ardından internet sitesi geliştirilerek güncel gelişmeler ve mevzuat izleyicilerin okumasına sunuldu. Artık dergi size ulaşmadan www.caginpolisi.com.tr adresinden, www.gazeteoku.com/medya linklerinden ya da www.google.com.tr arama motorundan dergiye ulaşabiliyorsunuz. Hem de bugüne kadar çıkan tüm sayılar yanında yazarlar bölümünden de dergide yayınlanan yazılara ayrıca ulaşabilmek mümkün.
     Çağın Polisi’nin değişik sayılarında ‘teşkilatın içersinden gelen emekli büyüklerimizle röportajları’ ve ‘meslektaşlarıma mektupları’  ile -“Mavi Yol” adlı kitabıyla tanıdığımız- değerli ağabeyimiz Erol ÖZDEMİR’in dergiye ayrı bir renk katmış olduğunu anmadan geçemeyeceğim.
Dernek 2005 yılı içerisinde Emniyet Genel Müdürlüğüne ait binadan, yeni yeri olan Polis Bakım ve Yardım Sandığı’na ait G.M.K. Bulvarı, No:59/7 Maltepe adresine taşınarak daha geniş bir alanda çalışmalarını sürdürmektedir. Zaman zaman emekli olmuş meslek büyüklerimizle sohbet etme fırsatı buldum. Aramak, sormak, hoşbeş etmek… Özellikle bayramlarda, özel günlerde… Geçmişi yad eden emekli ağabeylerin sorunları, sıkıntıları yanında yaşam mücadeleleri de paylaşılmaya değer.
        Teşkilatın sorunları, sıkıntıları yanında özlük hakları ile ilgili olarak yayınlanan yazı ve belgeler dışında bürokratik ve siyasi platformdaki kişilerle görüşmeler yapılarak iyileştirmeler konusunda, yasal düzenlemeler konusunda TBMM’de de kamuoyu oluşturmaya çalıştıklarını gözlemledim.
Dernek olarak; mesleki sorunların, sıkıntıların yanında uygulamadaki yanlışlıkları ve personele karşı yapılan haksızlıkları da dile getirmeleri hususunda tüm teşkilatı kucaklayacak - sivil toplum misyonu gibi- bir inisiyatif yüklenmeleri  gerektiği düşüncesindeyim.
Ayrıca, Polis teşkilatının adına ve görevin ağırlığına yaraşır statüde yasal donanıma kavuşması için, önleyici kolluk yapısı ile sokaktaki etki-yetki alanının güçlenerek saygınlığının artırılması için daha yoğun çaba göstermelerini içtenlikle bekliyorum.
02 Nisan 2001 tarihinde kurulan derneğin Ocak 2002 tarihinde 1.sayı ile yayın hayatına giren Çağın Polisi Dergisi’nin 60.sayısına ulaşarak koskoca 5 yılı devirerek geride bıraktıkların görüyoruz. İlk sayılarındaki sadeliklerini bozmayarak tutarlı bir çizgide yayın hayatını sürdürmek; reklamsız, resimsiz, gösterişten uzak berrak bir dergiyi 60.sayılara ulaştırmak kolay olmasa gerek.
            (Bu satırların yazarı olarak; 60. sayıya ulaşan derginin 10. sayısından itibaren Anı, Tarih, Sosyal, Kültürel ve Mesleki konuları içeren 37 sayıdaki yazılarımla-yazılarla derginin müdavimi olmuştum.)
           
2002 yılı içerisinde Erzurum Emniyet Müdürlüğü adına bir dergi çıkararak, ilk sayımızı Türk Kurtuluş Tarihinin temel aşamalarından Erzurum Kongresi’nin başlangıcı olan 23 Temmuz 1919’un 83. yılı anısına 2002 yılının Temmuz ayında gerçekleştirdik bu derginin başlarında “İlk Sayımızı Çıkarırken” başlıklı yazımda: “Önemli olan ilkini başarıp gelecektekilere yolu açmaktadır.” cümlesi ile yapmış olduğum vurgu bu işin zorluğuna dikkat çekmekti. Bir işe başlamanın zorlukları yanında işin sürekliliğini sağlayabilmek daha zor olanıdır. Amaç daha zor olanı da başarabilmektir.
            “Söz uçar, yazı kalır…” Dergiler insanların bilgi, düşünce paylaşımını gerçekleştirdikleri bir arenadır. Tıpkı yazının girişinde aktarılan ‘Suyu Arayan Adam’ gibi mücadele azminizi hiç bırakmayın. Bir kıvılcımı, bir çakıl taşını önemsemeyip geçmeyin. Küçük şeyler paylaşıla paylaşıla büyürler. Birbirlerine, gelecek kuşaklara örnek olurlar. Mesleki ve yaşam deneyimlerinizi paylaşın ki; sizden sonrakiler cesaret bulsun, daha az hata ile daha iyi hizmet üretsin, daha güzel gelecek kurmalarına katkınız olsun.    
Ne mutlu! Çağın Polisi dergisinin yayın hayatına kazandırılmasında ve de bu sayıya ulaşmasında emeği geçenlere; Sekreter Kızlarımızdan, Yazarlarımıza, Yazı Kurulundan, Genel Yayın Yönetmeninden, Başkanına…
            Teşkilatımızla, dostlarımızla yazılarda buluşma fırsatı yaratan-veren, Bilgi Paylaşımı, Düşün ve İletişim açısından büyük bir boşluğu doldurarak yeni bir çığır açan Çağın Polisi dergisinin bugünlere ulaşmasında emeği geçenleri tekrar yürekten kutluyorum.
          Bazı tarihler, bazı kurumlar, bazı kişiler için farklılıklar yaratır. Farklı anlamlar taşır, farklı duygular yaratır. Çağın Polisi Dergisi için de; 5 yıl ve 60 sayı onur ve gurur duyulacak bir tablodur. Hedef; sürekliliğin sağlanarak Emniyet Teşkilatını kucaklayacak şekilde daha geniş katılımla sürdürülmesi ve bu geleneğin kuşaktan kuşağa aktarılması olmalıdır. Nice sayılarda buluşmak temennisiyle…
           
Demokratik, Laik, Sosyal Hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası için çok büyük sorumluluk yüklenmiş; Milletimizin huzuru, refahı, canı ve malı gibi kutsal değerler için; canlarını vererek aramızdan ayrılan aziz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla, görevleri başında yaralanan kahraman gazilerimizi minnetle anıyor, emekli mensuplarımızın ve halen görevi başında gece, gündüz, kar kış, soğuk ve sıcak demeden, mesai mefhumu gözetmeden özveriyle çalışan tüm meslektaşlarıma ve de teşkilatın bugünlere ulaşmasında emeği geçen herkese aileleri ile birlikte esenlikler temennisiyle, yaklaşmakta olan yeni yıllarını ve bayramlarını en içten duygularımla kutlar saygı, sevgi ve selamlarımı sunarım.


          Remzi KOÇÖZ











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.