11.10.19

Sempozyumlar


SEMPOZYUMLAR…

'Sempozyumların, panellerin, toplantıların bir getirisi olmalı. Yapılan tüm çalışmalar, sarf edilen emek değer bulmalı, bir sonuç yaratmalı. Sonuç olarak; beyin fırtınası yaratıp, düşünce-tartışma ortamı sonrası bir senteze ulaşarak onu uygulamaya yansıtabilmelidir.'

Türk Polis Teşkilatı özellikle 2000’li yıllara girerken “Bilgi Çağı”nı yaşayan dünya ile entegre olma açısından son sürat yapılanmasını günün gelişen, değişen koşulları doğrultusunda çok yönlü olarak sürdürmektedir.
2003 yılında ülkemizde ilk kez düzenlenen “e-TR” ödülleri kapsamında büyük ödülü, “e-devlet” dalında Emniyet Genel Müdürlüğü “Polnet” projesi ile kazanır. Yine aynı yıl “İnterpro Bilişim Ödülü”, “Mobese” projesi ile EGM’ne verilir. Bu ödüller Emniyet Teşkilatının bilişim dünyasındaki gelmiş olduğu noktanın göstergesidir. Alınan bu ödüllerle kurum kamu yelpazesinde öne geçip, “Toplam Kalite Yönetimi” bayrağını da göndere çekerek kurumsallaşma yolunda aşama kaydetmiştir. Amaç bu yelpazeyi karargâhtan yurt çapına yayarak taşrada, sokakta da polise ivme kazandırmaktır.
EGM, ulusal ve uluslararası yelpazede ardı ardına sempozyumlar gerçekleştirir. Ankara-Sheraton otelinde 2004 yılında birincisi, 2005 yılında ikincisi yapılan “Polis Bilişim Sempozyumu”da ikişer gün sürerek; sivil toplumdan, üniversitelere, kamu kuruluşlarına, özel sektöre yayılan yelpazede büyük ilgi görür.
2004 yılında Anıttepe-Büyük Stüdyo da değişik bir sempozyum gerçekleştirilir. “Uluslararası İç Güvenlik Yönetimi Sorunları” adlı Polis Akademisince düzenlenen sempozyum da sırası ile dönemin Polis Akademisi Başkanı, Emniyet Genel Müdürü, İçişleri Bakanı konuşmalarını yapıp sempozyuma ara verilir.
Emniyet Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları, Polis Başmüfettişleri, APK Uzmanları,  yurt çapında ki polis okulu müdürleri de toplantıya katılım sağlıyor. Eğitim Daire Başkanı, Aksaray, Erzurum, Balıkesir, Aydın, Diyarbakır Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürleri tanıdık simalar…, Daire başkan yardımcıları, şube müdürleri ve diğer katılımcılarla salon hınca hınç dolu. Oturmaya yer yok gibi..
İkinci oturum başında ilk olarak Belçika ardından Alman Polis temsilcilerini dinliyoruz. Kendi özellerinde ve Avrupa genelinde polis ve güvenlik yapılanmalarını aktarırlar.
Ardından o tarihlerde İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı, bir akademisyen gibi araştırma incelemelerini güzel bir bakış açısı ile bizlere sunar. Polis teşkilatının artıları yanında eksilerini, temel sorunlarını, objektif, bilimsel çözümleri ile ortaya koyar.
Öğleden sonraki oturumlarda ilk olarak, Jandarma Genel Komutanlığı temsilcisi kurmay albay kendi kuruluşunu ve güvenlik bakış açısını aktarır. Onun ardından o tarihlerin İstihbarat Daire Başkanı kürsüye gelerek radikal çıkışlarını sergiler.
-İç güvenlik müsteşarlığını, Jandarma teşkilatının polis teşkilatı ile entegre
olmasını, İç güvenlikte tek merkezin oluşturulmasını, geçici tedbirler yerine kalıcı modern yapılaşma ile sorunun çözülmesini öngörür. Sürekli yazı ve raporlarla ortaya konulan sorunları içeren dosyaların çekmecelerde ve arşivlerde eskitilmesini eleştirir.
Polis Akademisi öğretim üyesi ise;
-Makamlarda sıra ve sürenin uygulamaya yansımasını, vatandaş memnuniyeti
ve toplum destekli polisliğin önemini, polisin angaryalardan arınmasını ve özel güvenlik yapılanmasını, özel güvenlik teşkilatlarının eğitim yönetim açısından kaliteye ulaşarak polisin görevini rahatlatacağını, statlarda, salonlarda, hassas bölgelerde, moral tesislerde, şoförlük vb. hizmetlerde özel güvenliğe işlerin tevdi edilmesini gündeme getirir.
Ayrıca Hacettepe gibi diğer üniversitelerden sempozyuma katılan akademisyenler görüşlerini bizlerle paylaşır. Ardından dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcısı sempozyumu yöneten olarak katkılarını ekleyerek sonuç bildirgesini sunar.
Sonuç olarak, gün boyunca devam eden “Uluslararası İç Güvenlik Yönetimi Sorunları” sempozyumu, “Stratejik Planlama ve Yönetim” açısından aşağıdaki sorulara cevap bulmaya çalışır:
Neredeyiz?                        (Mevcut durum analizi)
Nereye gitmek istiyoruz?  (Vizyon belirleme)
Nasıl gideceğiz?                (Strateji oluşturma)
Başarımızı nasıl ölçeriz?  (Performans ölçümü ve yönetimi)

Genel olarak sempozyum, panel, konferans, toplantı ve seminerlerin açılış oturumları kalabalık olup sonrası salon boşalıyor. Neden mi? Açılışta görüntü var, sonrasında ise işin özü insanlara sıkıcı gelebilir. Belki de işlerimizin çok yoğunluğu ağır basar! Bakan, genel müdür, özel konuklar, basın ayrılınca, biz bize anlatıp, dinliyor, alkışlıyoruz. Konuşmacılar ders anlatır gibi ilgililerden öte boş salona mesleki, bilimsel çalışmalarını sunarlar.
Buradan bilime, araştırmaya, tartışmaya, eleştiriye ne kadar önem verdiğimiz, önemsediğimiz noktasına varabiliriz. Teşkilatın genel sorunlarını dile getirmeye çalışan sunucuların çalışmaları teşkilatın özelinde, salonda kalıyor. Genele yayılamıyor. Üniversiteler, sivil toplum örgütleri, basın, siyasiler konuya çekilemiyor. Bundan ötesi yapılan çalışmalar arşivlerde çekmecelerde, dosyalarda, dergi, kitap sayfalarında eskitiliyor. (2004)

            Remzi KOÇÖZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.