6.10.19

Özgüner POLAT


“ÖZGÜNER POLAT” ve “ÇAĞIN POLİSİ”
-Çağın Polisi Dergisi Editörünün Ardından-


‘Dergiler insanların bilgi, düşünce paylaşımını gerçekleştirdikleri bir arenadır. ‘Suyu Arayan Adam’ gibi mücadele azminizi hiç bırakmayın. Bir kıvılcımı, bir çakıl taşını önemsemeyip geçmeyin. Küçük şeyler paylaşıla paylaşıla büyürler. Birbirlerine, gelecek kuşaklara örnek olurlar. Mesleki ve yaşam deneyimlerinizi paylaşın ki; sizden sonrakiler cesaret bulsun, daha az hata ile daha iyi hizmet üretsin, daha güzel gelecek kurmalarına katkınız olsun.’
           

Emekli Emniyet Müdürleri 2001 yılının Nisan ayında “Türkiye Emekli Emniyet Müdürleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” adıyla bir birliktelik oluşturmuş ve çıkarmış oldukları aylık derginin adını da “Çağın Polisi” olarak adlandırmışlar. İlk olarak Ocak 2002 tarihinde ilk sayısı ile yayın hayatına giren bu dergi mesleki konu ve sorunlar yanında anı, tarih, sosyal, kültürel vb. konulara da değinilen dergi içeriği ile emekliler dışında, çalışan her rütbedeki personel ile değişik meslek gruplarından oluşan şahsiyetlere/yazarlara sayfasını açarak daha geniş bir yelpaze yakalanmaya çalışılmıştır. Beraberinde, İnternet sitesi geliştirilerek www.caginpolisi.com.tr adresinden güncel gelişmeler ve mevzuat, okuyucuların hizmetine sunulmuştur.         
        Erzurum’da görev yaparken 2003 Nisanında telefonla tanıştığım ardından Temmuz ayında Ankara’ya tayinen geldiğimde derneği ilk ziyaretimde Genel Sekreter, Emekli Emniyet Müdürü ve  TODAİE Kamu Yönetimi Uzmanı Özgüner POLAT’ı yakından tanımış oldum. Yoğun temposu ile Çağın Polisi ile tıpkı dikmiş olduğu bir fidanı büyütmek için efor sarf ederken onunla bütünleşen, 65 yaşlarında, masasındaki dosya ve yazılar arasına gömülmüş, elinden eksik etmediği sigarası ve dolu kül tablası ilk dikkatimi çekendi.
            Zaman zaman özellikle bayramlar sonrasında, özel günlerde derneğe uğradığımda kendisiyle sohbetlerimiz olmuş; yapılan çalışmaları, yapılmak istenilenleri, ideallerini dinlerken biz çalışanlardan daha heyecanlı olduğunu, teşkilatın sorunlarına yönelik mücadelelerini de paylaşılmaya değer buluyordum. Teşkilatın sorunları, sıkıntıları yanında özlük hakları ile ilgili olarak yayınlanan yazı ve belgeler dışında bürokratik ve siyasi platformdaki kişilerle görüşmeler yapılarak iyileştirmeler konusunda, yasal düzenlemeler konusunda TBMM’de de kamuoyu oluşturmaya çalıştıklarını gözlemledim.
 Dergiye birkaç ay yazı göndermediğimde, -daha doğrusu yazıp yazmama konusunda kendimle mücadele ederken- telefonla arayarak “yazılarımı beklediğini” söylemesi, yazılara devam konusunda bana güç vermiştir.
 Bundan 4 yıl öncesinde ilk rahatsızlığının ardından İbni Sina’da hastane odasında ziyaretimde kalbine sten takılarak hayata devam demişti. Sağlığının zorlamasına rağmen sigarayı bir türlü bırakamadı. Ne zaman sigara konusuna girsem konuyu değiştirir ya da sigaranın yararlarını da göz ardı etmememi söylerdi. Derginin Şubat-2008 / 75. sayısında yayınlanan “Sigaranın Hatırlattıkları” başlıklı yazıma karşılık Editör olarak, “Sigara Yasağını Abartmıyormuyuz?” başlıklı yazı kaleme almıştı.
        Çağın Polisi Dergisi’nin 10. sayısında yayınlanan “Spor, Başarı ve Türkiye’nin Tanıtımı” başlıklı yazım ile 2002 yılının Ekim ayında Çağın Polisi dergisi ailesine katılmış,  derginin genel yayın yönetmeni/editörü Sayın Özgüner POLAT ve “Çağın Polisi” ailesi ile tanışmamı ve sonraki süreci “Çağın Polisi ile 5 Yılda 60 Sayıya” başlıkla Aralık-2006 tarihinde kaleme almıştım. Ardından bugüne gelinen 8 yıllık süreçte dergi 88 sayıyı geride bırakırken bende 54 sayıda/yazıyla karıca kararınca katkı sağlamaya çalıştım.
 Ak saçlı bu yürekli insanın mücadelesi ile ilgili olarak Erol ÖZDEMİR ağabeyimizin 11 Ocak 2009 tarihli Polis Haber sitesinde vede Derginin Ocak-2009 / 85. sayısında “Adı Özgüner Soyadı Polat” başlıklı yazısı insanları yaşarken onurlandırmanın bir örneğidir. Toplumumuzda çok az rastlanan bir durumdur: insanları yaşarken değer kılmak
       Aramızdan ayrılana dek Genel Sekreterliğini sürdürmüş olduğu Derneğin Başkanlığını yürüten Hasan YÜCESAN müdürümüzde bu güzide insanla ilgili olarak: “dergimizin 7. yılını doldurup 8. yılında 87. sayısına ulaştığı bu günde, derneğimizin kurucusu, Genel Sekreteri ve Genel Yayın Yönetmeni Emekli Emniyet Müdürü Özgüner POLAT’ın hastanede tedavi altında olması nedeniyle Genel Yayın Yönetmeninin yerine bir yazı hazırlamak zorunda kaldığımızın üzüntüsü içerisindeyiz. Arkadaşımıza tedavisinde sağlıklar diliyor, kısa zamanda aramızda olmasını temenni ediyoruz” şeklinde dile getirirken bir sonraki 88. sayıda da “tedavisinde acil şifalar” diliyordu.
‘Önemli olan ilkini başarıp gelecektekilere yolu açmaktır’ …
Bir işe başlamanın zorlukları yanında işin sürekliliğini sağlayabilmek daha zor olanıdır. Amaç daha zor olanı da başarabilmektir.
‘Bilgi Paylaşımı, Düşün ve İletişim’ açılarından bir boşluğu dolduran Çağın Polisi dergisinin tutarlı bir çizgide yayın hayatını sürdürmek; reklamsız, resimsiz, gösterişten uzak sade bir dergiyi 88. sayılara kesintisiz ulaştırmak kolay olmasa gerek. Bu derginin kesintisiz yayın hayatında Özgüner POLAT’ın bir ağabey olarak sağlık koşullarına rağmen öncülüğü, uğraşı, özverisi ise yadsınamaz bir gerçektir.
 Özgüner Müdürümüz, emeklilik sürecinde kendini hayatın akışına bırakmayıp öğretmenlik günlerine yeniden dönmüş, masasında eksik etmediği Türk Dil Kurumu gramer ve sözlüğü ile yayınlanacak yazıları Editör titizliği ile irdelerken; kurucusu olduğu derginin 8 yıl kesintisiz ayakta tutmayı başarmıştır. Kolay değil 88 sayının 86’sında (son iki sayıda rahatsızlığı nedeniyle Dernek Başkanı tarafından köşesi boş bırakılmaz) Editör olarak yazı yazmak.. O sadece bir dergi çıkarmakla kalmadı. Özelinde emekli müdürleri bir araya getirirken genelinde teşkilatın sorunlarını ve özlük hakları ile ilgili olarak bürokrasiden-meclise kadar süreklilik arzeden iletişimi hiç koparmadı.

Genel Yayın Yönetmeni’nden” Köşesinden Son Notlar:
Ocak-2009 / 85. sayıda “Dergimizin 7. Yılını Doldurmasının Mutluluğunu Yaşıyoruz” başlıklı yazısında, “Türk, Öğün, Çalış, Güven” veciz sözü ile okurlarına seslenerek;
“Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk sanki bu veciz sözü ile Türkiye Emekli Emniyet Müdürleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini ve Çağın Polisi dergisi için söylenmiş. Bu sayımızla 7 yılı bitirdik. 8. yıla büyük öğünç, sevinç ve gururla giriyoruz. Zannederim yaşı ilerlemiş biz insanlar için 7 yılı doldurmak öğünülecek bir şey. Bizlerde bununla övünüyoruz. Bizden sonra gelecek yeni Yönetim Kurulunun bu veciz sözün “Çalış” bölümünü bizlerden daha iyi yürütecektir. Bu veciz sözün “Güven” kısmına bütün mevcudiyetimizle güveniyoruz.” şeklinde Derneğin ve Derginin bugünlere nasıl ulaştığını özetler.
Şubat-2009 / 86. sayıdaki “8.Yılın Heyecanı Sürüyor” başlıklı son yazısında ise bir anısını aktararak derginin sürekliliği konusunda “Biz bu işe gönül verdik. Gönül verilen bir iş başarıyla yürür” dedikten sonra aşağıdaki son paragrafıyla bir nevi vedaya hazırlanır;
           “Sonuçta bir sayı önce başlık yaptığımız “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün veciz sözü bizlere rehber oldu. “Türk, Öğün, Çalış, Güven.” tekrar etmekte bir sakınca görmüyorum. Öğünüyoruz. Tüm teşkilata sesimizi duyurduk. Dergiyi kabul ettirdik. Böyle olmasa 81 il ve ilçelerinden makaleler ve abone olma talepleri gelmezdi. Emniyet Müdürlerinden Polis Memurlarına kadar her rütbeden teşkilat mensubunun bilimsel makalelerini yayınlıyoruz. Nisan 2009’da Olağan Genel Kurulumuz var. Bizden daha çalışkan, derneği ve dergiyi daha ileri götürecek kişilerin yönetime seçilebileceğine inanıyoruz. Ve geleceğe güveniyoruz. Lütfen Nisan ayında yapılacak Genel Kurulda yönetime girmek için çaba sarf ediniz. Bu dernek ve dergi hepimizin sesidir. Tüm okurlarıma sağlıklı, başarılı ve mutlu günler diliyorum.”
Son olarak 2009 yılının Şubat ayı ortalarında dernekte masasının başında çok yorgun ve nefes zorluğu içersinde sıkıntılı olarak görmüştüm. Zaten o günden sonra hastalığının nüksetmesi nedeniyle tedavi süreci yeniden başlamış, hastane-ev arasında adeta yoğun bir mekik dokumasının ardından 2 aya yakın devam eden süreçte hastalığın pençesinden kurtulamamıştır.
16 Nisan 2009 Perşembe günü dernekten sekreter Filiz’in hüzünlü haberi ulaştırmasının ardından değerli büyüğümüzü son yolculuğuna uğurlamak üzere Kocatepe camiine gittik. Kocatepe’den ailesi, yakınları ve sevenleriyle Karşıyaka mezarlığına geçerek toprağa verirken ayni saatlerde; son yazısında kendi kaleminden duyurduğu kurucusu olduğu derneğin Olağan Genel Kurulu gerçekleştirilir. Sonuçta ölüm öyle ya da böyle bir sebeple tüm canlıların ortak kaderi olmakla birlikte, diğer yandan da hayat devam etmektedir. Önemli olan başlatılan mücadelenin daha geniş katılımla sürdürülmesi ve bu geleneğin kuşaktan kuşağa aktarılmasıdır.
Tıpkı ‘Suyu Arayan Adam’ gibi mücadele azmini hiç bırakmayan; 1938 yılında Amasya’da başlayan ve yurdun değişik bölgelerinde/illerinde süren, emeklilik sürecinde de durmak bilmeyen 71 yıllık bir yaşam mücadelesi 2009 yılının bir bahar günü Ankara’da son bulmuştur.
      Özgüner POLAT Müdürümüze Tanrı’dan rahmet dilerken; eşi ve çocukları başta olmak üzere tüm Çağın Polisi ailesine başsağlığı vede sabırlar dilerim…

Güle Güle Genel Sekreter,
Güle Güle Genel Yayın Yönetmeni,
Güle Güle Editör…        16 Nisan 2009 

Remzi KOÇÖZ


             
                       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.